Grønne Oskar klarer jobbet på Scankab Arena
DBU Fyn har været forbi Aarup BK for at kigge nærmere på vores gode ven, "Grønne Oskar"
Den moderne teknologi spiller en stadigt større rolle i samfundet. Det gælder også i foreningslivet, hvor både klubber og kommuner søger smartere måder, at løse opgaverne på. Flere og flere af de traditionelle arbejdsopgaver kan nu helt eller deltvis udføres elektronisk eller ligefrem ved hjælp fra robotter.
I Aarup BK har man siden august 2015 været med i en forsøgsordning med kommunen, hvor den traditionelle kommunale græsslåning har været erstattet af en robotplæneklipper.
Den gamle Klubhusbestyrer i Aarup BK, Steve Nør, er ansvarlig for projektet, og efter tre sæsoner er robotten blevet en fast del af dagligdagen i klubben. Børnene i Aarup har forlængst døbt robotten "Grønne Oskar", og alle medlemmer synes faktisk, at det er hyggeligt, når Oskar stille og roligt triller rundt og får grønsværen til at fremstå knivskarp.
- Hvor mange klubber må nøjes med at få slået græsset 1-2 gange ugentligt, klarer "Oskar" det hele 3 gange. Det betyder, at kampbanen aldrig når at blive langhåret, og at der ikke kommer til at ligge totter med afskåret græs. Vi har aldrig haft en flottere bane, fortæller Steve inden han forklarer, at han kun bruger 10-15 minutter om ugen på at servicere maskinen.
Græstotter på banen er ikke blot irriterende. De er også med til ødelægge græsset nedenunder, da affaldet er for stort i volumen til at kunne nedbrydes naturligt. "Grønne Oskar" er derfor med til at gøre banen sundere, da det fint afklippede græs virker som naturlig gødning på plænen.
Den regelmæssige græsslåning betyder også, at spilleforholdene bliver mere optimale.
- Hvis bare man har gode bolde og gode baner, så kan man nå ganske langt i en fodboldklub. Den gode bane har vi i hvert fald nu, og så er der da en ting mindre at tænke på, smiler en glad Steve Nør, som uden tvivl er ganske tilfreds med sin grønne arbejdsmakker.
Derudover har den hyppigere græsslåning også den fordel, at kridtstregerne holder længere, hvilket sparer tid for klubben.
Mere end bare en plæneklipper
Udover størrelsen ligner den grønne robot en helt almindelig robotgræsslåmaskine. Men tager man skalden af, gemmer der sig langt mere avanceret teknologi.
- Jeg blev vækket en nat, da en sms tikkede ind på mobilen. Det var en servicebesked fra "Oskar", som lige ville gøre opmærksom på, at knivene trængte til et eftersyn. Det måtte dog vente til den efterfølgende dag, smågriner Steve.
"Grønne Oskar" er udstyret med både GPS, tyverialarm og startspærre, så han kan stå trygt og sikkert i klubben, og blive fundet igen, hvis han alligevel skulle blive kidnappet.
Han kan køre 2 timer på en opladning, hvorefter han selv finder tilbage til ladestationen. "Oskar" er klar igen efter 1,5 time og genoptager selv arbejdet, hvis han mangler noget.
Ved hjælp at et kabel nedgravet rundt om banen, ved "Oskar" præcist, hvor han skal husere - og han arbejder i alt slags vejr.
Endelig evaluering til sommer
Efter den kommende forårssæson har forsøgsordningen i Aarup BK kørt over den planlagde 2-årige periode. Der skal derfor evalueres på projektet for at se på, om robotter som "Oskar" er løsningen på kommunens opgave med græsklipning af fodboldbaner i fremtiden.
Men en ting er dog helt sikkert. I Aarup BK er man glade for, at den teknologiske udvikling har bragt "Grønne Oskar" til klubben.